Responsive website VS. mobiele website
Er voor zorgen dat u een mooie website hebt is één, maar hoe ziet die website er uit op een mobieltje of tablet? Is de website dan nog steeds zo overzichtelijk? Is uw webshop dan nog steeds zo gemakkelijk? Die vragen worden steeds belangrijker, want steeds meer internet activiteiten verplaatsen naar de mobiele apparaten. Bent u klaar voor die mobiele revolutie?
De computer of laptop is allang niet meer het enige apparaat waarmee men alle websites afgaan. Ook smartphones en tablets bieden tegenwoordig uitstekende mogelijkheden om snel aan de informatie te komen die men zoekt! Echter zijn websites en webshops vaak ontworpen met een normale computer in gedachten, dit betekent dat zij een breedte hebben van 1000 pixels of meer. Wanneer u uw website of webshop bezoekt vanaf een computer is dit geen enkel probleem, maar wanneer u de website opent op een smartphone of tablet wordt dit een ander verhaal.
Deze schermen zijn fors veel kleiner en hebben vaak moeite met het leesbaar weergeven van een website of webshop. In dat geval zou een responsive website een oplossing kunnen bieden. Maar wat is dat nu precies zo’n responsive website? Een responsive website heeft altijd dezelfde code, hetzelfde website adres, of je deze website nu benadert vanaf uw computer of vanaf de mobiele apparatuur. Maar de ‘css’, oftewel: de code waarin de vormgeving in vastgesteld staat, die past zich aan aan het apparaat van je bezoeker. Als uw website wordt bezocht vanaf een smartphone, krijgt de bezoeker dus een ander design voorgeschoteld dan wanneer die jouw website bezoekt op een computer. Dit terwijl de inhoud van de website en de techniek exact het zelfde is.
Een mobiele website is daarmee anders dan een responsive website. Want bij een responsive website wordt dezelfde informatie weergegeven als op de reguliere website, bij een mobiele website wordt er echter een selectie gemaakt. Dit betekent dat de mobiele website een compacte versie is van de reguliere website, met een andere uitstraling, maar ook met een andere informatievoorziening. Hier wordt dus een compacte samenvatting gegeven van de reguliere website, of worden contactgegevens en openingstijden meteen op de homepage gecommuniceerd. Dit aangezien een bezoeker via een smartphone geen uitgebreide informatie zal gaan lezen.
Wanneer een responsive website?
Wanneer moet uw website voorzien zijn van een responsive design? Een logisch geval zou zijn wanneer jouw website of shop erg onleesbaar of onbruikbaar wordt op kleinere (aanraak)schermen. Daarbij is een groot voordeel dat u op een responsive website alle informatie biedt uit een reguliere website, hierbij hoeft u dus maar één website te beheren. Het voordeel hiervan is ook dat de zoekmachines maar één url hoeven te doorzoeken.
Wanneer een mobiele website?
Wilt u de mobiele gebruiker van uw website specifiek andere informatie tonen dan een algemene bezoeker via een computer, dan is een mobiele website de ultieme oplossing. Bij een mobiele website toont u bijvoorbeeld de openingstijden, acties en contactgegevens groots. Terwijl bijvoorbeeld een Over ons pagina wat verder naar de achtergrond gaat.
Met de komst van 4G internet belooft er een nog grotere boost te komen in het gebruik van mobiel internet. In een tijd waarin de computer allang niet meer zaligmakend is, ontkom je er niet aan om goed na te denken over vormgeving en bruikbaarheid van je website op andere media dan een 23-inch breedbeeldmonitor. Bent u klaar voor de mobiele revolutie?
HV Media nu erkend leerbedrijf
Goed nieuws voor alle enthousiaste studenten die een stageplaats zoeken bij een jong internet marketing bureau. Vandaag werd namelijk bekend dat HV Media officieel erkend is als leerbedrijf. Dit betekent dat MBO studenten in de richtingen marketing en communicatie terecht kunnen bij HV Media. Benieuwd naar de stage mogelijkheden bij HV Media? Neem gerust contact met ons op.
Bovenaan in Google zonder trucjes!
Googelen, het woord is inmiddels ingeburgerd in de Nederlandse spelling. Heeft u zelf ook al eens lopen googelen op uw eigen product of dienst? Heeft u ook wel eens gezocht op uw eigen product of dienst met een plaatsnaam er achter? Komt u ook elke keer uw concurrent tegen? Dat is best wel vervelend en een gemiste kans. Met een aantal wijzigingen binnen uw website kan ook jouw bedrijf beter gevonden worden door de zoekmachines.
Fenomenen als het Telefoonboek en de Gouden Gids zijn al jaren aan het uitsterven.Wie nu een bedrijf of dienst zoekt, tikt het in bij Google. Daarom is het ook geen wonder waarom steeds meer bedrijven informeren naar de mogelijkheden rondom SEO. SEO is een afkorting voor Search Engine Optimisation, oftewel: bovenaan in Google komen! Uit onderzoek van de branchevereniging voor dialoogmarketing blijkt dat de budgetten voor SEO dit jaar met 20 tot 30 procent hoger zullen zijn in vergelijking tot 2012, ondanks tijden van economische crisis.
De meeste bedrijven die op dit moment bezig zijn met internet marketing besteden maandelijks 500 euro aan SEO. Vaak gaan deze SEO activiteiten gepaard met het gebruik van Google Ads, het adverteerprogramma van Google om betaald bovenaan in Google te komen. Echter zijn de kosten voor Google Ads aanzienlijk hoog en het rendement laag, een typisch verschil van adverteren en investeren. Daarbij is opvallend dat activiteiten rondom adverteren in Google (Google Ads) eerder worden uitbesteedt dan het uitvoeren van SEO. Meer dan de helft van de adverteerders beheert de campagnes van Google Ads zelf, terwijl maarliefst 80 procent zelf de SEO uitvoert op zijn of haar website(s). Maar is dat wel verstandig om zelf de SEO uit te voeren? Is het wel verstandig om maandelijks een fors budget te gebruiken voor Google Ads? Wordt het niet eens tijd voor een investering in de langere termijn?
Uiteraard is het in het voordeel als u het bovenaan in Google komen overlaat aan een internet marketing bureau. Maar bovenal is het van groot belang voor de bedrijven die bovenaan in Google willen komen, dit aangezien de technische kant achter het optimaliseren van websites zodanig specialistisch is geworden dat het beter uitgevoerd kan worden door een professional. Want bovenaan in Google komen met slimme metatags en de handige trucjes zijn inmiddels voltooid verleden tijd. Zoekmachine marketing is anno 2013 serieuze business, een vak apart!
HV Media helpt u graag met dit vak. Interesse om tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek eens te bekijken wat HV Media voor u kan betekenen? De koffie staat altijd klaar voor een vrijblijvend gesprek.
Tips voor een goed businessplan voor 2014!
Een nieuw jaar zit er weer aan te komen. We staan aan de vooravond van 2014, een nieuw jaar vol nieuwe kansen en mogelijkheden. Maar wat worden nu de marketing trends van 2014? Waar moeten we rekening mee gaan houden? Wellicht bent u druk bezig geweest met het voorbereiden op dit nieuwe jaar door middel van een businessplan, jaarplan, strategisch plan, of hoe het beestje ook een naam heeft gekregen. Opnieuw ambitieuze doelstellingen, inspirerende sessies, mooie woorden op papier en veel kopieer-plak gedrag uit 2013. Maar waar liggen in 2014 nu echt de kansen op het gebied van marketing? Wat zijn nu echt de wensen voor 2014?
Bijna alle businessplannen, of hoe die plannen binnen jullie organisatie ook mogen heten, worden geschreven vanuit de ‘wat’-vraag. Vragen als wat gaan we doen, wat gaan we uitgeven en wat gaan we verkopen komen veelvuldig voor in de businessplannen, dit terwijl de ‘waarom’-vraag vaak vergeten wordt, terwijl dit de basis is van uw organisatie.
– Waarom bestaat uw organisatie nog?
– Waarom moet iemand voor u kiezen en niet voor de concurrent?
– Waarom scoren onze concurrenten beter?
– Waarom staan onze concurrenten wel bovenaan in Google?
En om de theorie compleet te maken schakelen we snel over naar de ‘hoe’-vraag. Als zo de invulling van uw businessplan is gegeven kunt u de ‘wat’-vragen gaan stellen. Waarschijnlijk denkt u nu: dit snap ik wel, dit is de basis. Inderdaad! Maar toch ontbreekt deze basis in negen van de tien businessplannen. Dit verklaart ook meteen waarom slechts 25% van alle marketingplannen daadwerkelijk in uitvoering komt, maar ook verklaart dit waarom het percentage van geslaagde marketingdoelstellingen nog lager ligt!
Als u echt goed beslagen ten ijs wilt komen in 2014… Als u het nieuwe jaar echt wilt beginnen met een goed fundament, dan is het noodzakelijk om alle actuele trends en ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden. Neem uw klant serieus en zet deze centraal, om zo vervolgens The Golden Circle (waarom? hoe? & wat?) invulling te geven. Uit ervaring blijkt dat het invullen van The Golden Circle erg lastig is, daarom worden vaak alleen de specifieke punten benoemd of juist hele algemene punten. Het is echter belangrijk om zowel algemeen en strategisch een jaarplan te maken, maar deze ook concreet in te vullen. Een mooi voorbeeld hiervan is de omgang van bedrijven met social media.
Wij moeten iets met social media gaan doen…
Bij de geboorte van een businessplan komen er vaak standaard suggesties op tafel. Opmerkingen als “wij moeten wel bovenaan in Google komen” of “wij willen iets met Twitter” zijn inmiddels geaccepteerd. Dat is erg jammer! Dat is namelijk een typisch voorbeeld van denken in middelen. Wilt u bovenaan in Google of wilt u meer bezoekers op uw website? Wilt u meer bezoekers op uw website of wilt u meer omzet genereren via uw website? Deze suggesties zijn typische voorbeelden van de ‘wat’-vragen die worden gesuggereerd in een marketingplan, maar aangezien er geen belang zit gekoppeld aan de ‘wat’-opmerking, zal dit punt in 2015 nog op de to-do list staan.
Laten we eens beginnen bij de eindgebruiker (de klant). Wat willen uw klanten? Waar ligt onze toegevoegde waarde voor die klant? Hoe kunnen we goed contact onderhouden met onze vaste relaties en wat doen we met de feedback van onze klanten? Als u een goed businessplan wilt opstellen kunt u de volgende vragen stellen aan uw organisatie:
– Waarom moet iemand voor ons kiezen? (unique selling point)
– Wie is mijn primaire doelgroep? (doelgroep segmentatie)
– Wat wil ik bereiken? (doelstellingen)
– Waar zou uw doelgroep op zoeken in de zoekmachines? (zoekwoorden analyse)
– Waar bevindt uw doelgroep zich?
– Hoe kan ik mijn doelstellingen bereiken? (plan van aanpak)
Bovenstaande adviezen helpen niet alleen voor marketingplannen, maar kunnen ook van belang zijn bij populaire thema’s zoals maatschappelijk verantwoord ondernemen, samenwerken, kennisdeling en het nieuwe werken.
Dus even concreet: als ik u over een jaar bij een willekeurige Open Coffee vraag waarom u op Twitter ziet, verwacht ik een concreet gegrond antwoord. Antwoorden als “omdat iedereen op social media zit”, worden afgeserveerd. Tevens help ik u graag op weg met de advisering voor het opzetten van een nieuw concreet businessplan om zo van 2014 een mooi en inspirerend jaar te maken. Neem daarvoor gerust eens contact met mij op via henri@hvmedia.nl.
Hoe activeer ik mensen via social media marketing?
Je kent ze wel, van die prachtige Facebook pagina’s met honderden likes maar totaal geen interactie op de pagina’s. Veel bedrijven richten zich bij social media marketing op het krijgen van zoveel mogelijk likes en volgers. Op zich een verstandige keuze, want hoe meer likes/volgers uw netwerk krijgt, des te groter uw bereik wordt en dat biedt weer commerciële mogelijkheden. Maar wat heeft u aan honderden passieve likes of volgers in uw netwerk? Hoe werkt merkactivatie, oftewel: hoe maakt u uw social media interactief en activeert u uw doelgroep?
Wanneer u een Facebook pagina heeft, ziet u graag een pagina met veel likes en dat uw berichten zo goed mogelijk worden gedeeld. Wanneer uw bericht, foto of video wordt gedeeld, zorgt dit namelijk voor een vergroting van uw bereik! Om uw doelgroep zo ver te krijgen om uw content te delen, is echter een sterke band nodig. Die band en betrokkenheid met de doelgroep, noemt men in de social media marketing brand commitment. Wanneer deze brand commitment bij uw doelgroep hoger ligt, zorgt dit voor een hogere merkvoorkeur en dit resulteert dat uw doelgroep eerder bereid is om uw informatie te delen.
Het is tijd om eens een mooi voorbeeld uit de praktijk te nemen. Laten we eens gaan kijken bij de voetbalclubs. Ajax heeft een grote schare supporters die de Ajax Facebook pagina volgen. Hiermee is Ajax de club met de meeste likes. Feyenoord daarentegen heeft een kleinere groep likes, maar heeft wel trouwere fans. Het aantal reacties op een post op een Feyenoord pagina ligt heel hoog. Hoger dan het gemiddeld aantal bij Ajax. Uit deze informatie blijkt dat de merkloyaliteit bij Feyenoord op Facebook groter is dan die van Ajax. Maar wat is nu belangrijker? Kwaliteit of kwantiteit?
HV Media kan u een uitgebreide analyse geven van uw doelgroep. Zo kunnen wij analyseren hoe de doelgroep van uw social media kanalen eruit zien. In welke leeftijd zitten zij? Welk geslacht? Waar komen ze vandaan? Al dat soort informatie kan HV Media aan de hand van een uitgebreide social media analyse inzichtelijk maken. Zo kunt u exact analyseren wat uw huidige bereik is op de social media en hoe u meer brand commitment kunt behalen binnen deze doelgroep.
U wilt bovenaan in Google? Zo moet het niet…
Als organisatie wilt u bovenaan in Google, u wilt dat uw website gevonden wordt door de juiste mensen. Echter wilt u hier niet de hoofdprijs voor betalen. Nadat u zelf wat bent gaan googelen, onderneemt u zelf de eerste stappen voor de optimalisatie van uw website. U gaat zelf uw website optimaliseren, om zo bovenaan in Google te komen. Echter is internet marketing anno 2013 een vak apart geworden. SEO zit vol met valkuilen die de staat van uw website definitieve schade aan kunnen brengen. Daarom hebben wij voor u de meest gemaakte SEO fouten op een rijtje gezet.
De meest gemaakte fout op het gebied van internet marketing is dat het zoekmachine marketing vaak wordt gezien als een kortdurend project. Contracten voor een jaar, een eenmalig project zijn niet de oplossing voor een rendabele investering in uw positionering op internet. Wanneer u serieus aan de slag wilt met internet marketing, gaat u op zoek naar een internet marketing bureau waar u een langetermijnrelatie mee kunt opbouwen. Aan SEO zit namelijk wel een begin en start, maar geen oplevering! Aangezien de concurrentie niet stil staat, kan zoekmachine marketing nooit opgeleverd worden. Uw project is nooit klaar. Bovenaan in Google komen is leuk, maar bovenaan in Google blijven vergt tijd en energie.
Daarbij is er nog een veelgemaakte fout binnen de optimalisatie van uw website. Bedrijven staren zich blind op het scoren in de zoekmachines, zij willen bovenaan in Google! Echter vergeten zij hierdoor de gebruiker volledig uit het oog. Met onleesbare teksten, slecht uitziende pagina’s en teksten die niet doeltreffen aan de gebruiker slaan zij dan ook volledig de plank mis. Want wat heeft u er aan om bovenaan in Google te staan als de bezoeker na irritaties binnen een paar seconde wegklikt en alsnog naar uw concurrent gaat die onder u staat? Binnen internet marketing wordt vaak de basis van marketing vergeten. Begin daarom uw internet marketing activiteiten met het vaststellen van uw doelgroep (op wie richt u zich?), uw unieke verkoopargumenten (unique selling points) en een sterke SWOT analyse (uw sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen). Als u vanuit deze basis gaat werken zorgt u namelijk voor een doeltreffende optimalisatie. Zo gaat u niet alleen bovenaan in Google komen, maar bouwt u ook een betere relatie op met uw bezoeker. Want waar bent u naar op zoek? Wilt u bovenaan in Google, of wilt u meer klanten/omzet/winst…?
Houdt de gebruiker in ere, geef de gebruiker de informatie die hij zocht. Het is niet verstandig om gebruik te maken van technieken zoals keyword spanning (te veel trefwoorden in een tekst), of door uw website gebruikers te overladen met links. Dat is een not done en zal op korte termijn goed werken om bovenaan in Google te komen, maar uiteindelijk betaalt u de rekening. Want Google straft dit gedrag op den duur genadeloos af. Daarbij zorgt deze optimalisatie voor irritatie bij uw website gebruikers, waardoor de gebruikers niet zullen worden geconverseerd tot leads of klanten! Bovenaan in Google komen is niet het doel waarmee u moet starten aan internet marketing, het doel is om meer klanten te werven. SEO (bovenaan in Google komen) is hierbij een middel dat u inzet om zo uw doelstelling te behalen, meer bezoekers te krijgen en de conversie op uw pagina’s te verhogen!
Nieuw bedrijf, nieuwe website!
Vol trots presenteer ik u mijn nieuwe website. Vanaf vandaag gaat New Day Media verder onder de naam HV Media. HV Media biedt met een uitgebreid dienstenpakket de ultieme succesformule voor bedrijven. Van eenmanszaken tot aan het MKB is op het juiste adres aan de Kortakker 9G te Veen.
HV Media is hiermee het nieuwe internet marketing bureau voor het Land van Heusden en Altena. Naast de realisatie van websites en webshops, bied ik u ook internet marketing in de brede zin van het woord. Of het nu gaat om social media marketing, e-mailmarketing of zoekmachine optimalisatie: ik vertel u er graag meer over! Daarnaast is HV Media ook nog steeds uw partij voor conceptontwikkeling en de ontwikkeling van online concepten.
Vanaf nu zal ik ook met enige regelmaat blogs schrijven over de laatste trends op het gebied van internet marketing. Kijk eens rustig rond op mijn nieuwe website. Als er vragen zijn, help ik u hier graag mee verder!