Bovenaan in Google: hoe ziet Google uw website?
Als je bovenaan in Google wilt komen, is het van belang om te weten hoe zo’n zoekmachine nu precies werkt. Waar let Google op als hij websites bekijkt? In deze blog leggen we uit hoe Google werkt en hoe Google uw website ziet. Op basis hiervan kunt u dus zien waar u rekening mee dient te houden met de zoekmachine optimalisatie.
Google ziet jouw website als tekst
Google werkt met een web crawler, een web crawler is een soort robot die alle websites bezoekt. Deze robot doorloopt alle websites en leest alle teksten. Vervolgens worden deze websites opgeslagen zodat deze later aan de gebruikers van Google getoond kunnen worden in het zoekoverzicht.
Veel bedrijven zijn met name bezig met het uiterlijk van de website. Ziet de website er mooi uit? Is de fotografie goed? Al deze vormgeving technische zaken doen Google echter weinig. Google leest namelijk vooral de tekst in jouw website en kijkt dus niet naar hoe mooi of lelijk uw website is. Wel kunnen afbeeldingen bijdragen aan uw posities in Google. Wanneer u namelijk meta informatie toevoegt aan uw afbeeldingen, weet Google waar uw plaatjes over gaan en waar dus uw website over gaat.
De basis van zoekmachine optimalisatie is dus eigenlijk heel eenvoudig. Zorg er voor dat Google uw website goed kan lezen. Denk hierbij aan het goed invullen van alle meta informatie, maar ook door goede website teksten te plaatsen in uw website.
Overdrijven in website teksten
Google leest uw website dus met name op de teksten. Op basis van uw website teksten bepaalt Google op welke positie uw website geplaatst dient te worden. Een veel gemaakte fout is dat men vaak de website volledig vol zet met zoekwoorden. Men noemt dit ook wel: over optimalisatie.
Als u bovenaan in Google wilt komen is het erg belangrijk om te weten dat Google niet achterlijk is. Probeer nooit om Google te manipuleren met een overdosis zoekwoorden. Google kan maar al te goed beoordelen of uw website tekst een goede tekst is, of dat deze tekst alleen is geschreven om Google te manipuleren. Zorg er dus altijd voor dat uw website teksten inhoudelijk goed en interessant zijn.
Zoekwoorden onderzoek
Nu bekend is hoe Google uw website bekijkt, weet u dus dat het belangrijk is om goed voor ogen te hebben welke zoekwoorden voor u interessant zijn. Wanneer u deze zoekwoorden niet hebt opgenomen in uw website teksten, zult u ook niet bovenaan in Google komen op deze zoekwoorden. Het is dus belangrijk om een goed zoekwoorden onderzoek te doen. Op welke zoekwoorden wilt u gevonden worden? Probeer vervolgens voor deze zoekwoorden een sterke en inhoudelijk goede website tekst te schrijven.
Wat links Google vertellen over uw website
Als u bovenaan in Google wilt komen en hier al meer over gelezen hebt, komt u het woord linkbuilding vaak tegen. Dat komt omdat Google niet alleen de teksten leest op uw website, maar Google het ook belangrijk vindt welke links van andere websites er allemaal naar uw website gaan. Google vertaalt een link naar een stem, hoe meer websites op u stemmen, des te hoger u in Google komt en des te populairder u wordt. Als deze links ook nog eens de zoekwoorden bevatten (denk aan titles van de links), dan zal uw website nog hoger gevonden worden, omdat deze stem nog meer waarde bevat. Staat de link op een website die ook relevant is aan uw zoekwoord, is de waarde nog hoger en komt u nog hoger in Google. Het gaat Google dus vooral om de kwaliteit van de links die naar uw website verwijzen.
Linkbuilding, ook in uw eigen website
Links die verwijzen naar uw website zijn dus erg belangrijk voor Google. Maar u kunt hier zelf op uw eigen website ook een grote bijdrage aan leveren. Op uw eigen website kunt u namelijk ook verwijzen naar andere pagina’s. Men noemt dit de interne link structuur van uw website. Als je zoekwoorden linkt aan een pagina, kan Google zo eenvoudig zien waar welke pagina over gaat.
Het effect van meta informatie
Als Google uw website doorneemt, is het belangrijk dat u de zoekmachine hier mee op weg helpt, hier is de meta informatie een ideaal middel voor. De meta informatie in uw website is als een soort notitieblok wat de robot van Google informatie geeft waar de pagina over gaat. Zo kunt u zelf bepalen welke omschrijving Google toont bij de indexatie, maar kunt u via de meta keywords ook aanduiden welke zoekwoorden betrekking hebben op de betreffende pagina. Ook het verwerken van zoekwoorden in de titels (H1, H2 en H3) helpen Google met het indexeren van uw website. Help Google goed op weg door nauwkeurig te bepalen waar uw website pagina’s over gaan.
Google boycot gekopieerde teksten
We zien het nog steeds erg vaak, teksten die op meerdere plaatsen op het internet opduiken. Vaak komt dit door onwetendheid, het simpele knip en plak werk. Vaak worden website teksten nog gekopieerd van andere websites. Weet echter dat Google gekopieerde teksten boycot, wanneer u dus geen unieke teksten op uw website hebt staan wordt uw website minder goed gepositioneerd. Echter zijn er twee verschillende soorten dubbele content (duplicate content):
Interne duplicate content
Bij interne duplicate content hebt u op dezelfde website enkele pagina’s met dezelfde teksten. Dit doordat u bijvoorbeeld dezelfde producten op uw website hebt staan, waarbij u alleen de kleur hebt veranderd en de rest van de tekst gekopieerd hebt. Hiermee maakt u echter Google van slag. Google ziet dat de teksten voor een groot deel hetzelfde zijn en dat maakt het dus voor Google lastiger. Welke pagina moet Google nu namelijk positioneren op dat zoekwoord? Google raakt hiermee dus van slag en dit benadeeld uw posities in Google.
Externe duplicate content
Externe duplicate content zijn teksten die op uw website staan, maar ook op een andere website te lezen zijn. Deze teksten zijn bijvoorbeeld gekopieerd van de website van uw concurrent, of u heeft de productinformatie één op één overgenomen uit de catalogus van uw inkoopadres. Deze gekopieerde tekst hebben totaal geen meerwaarde voor Google, sterker nog: het werkt zelfs negatief! Google wil altijd de beste resultaten tonen aan zijn zoekmachine gebruikers. Als u bij verschillende website dezelfde teksten ziet, is dit voor u als gebruiker van de zoekmachine geen meerwaarde. Google wil het gebruik van gekopieerde teksten voorkomen en dus straft hij dit af. Websites met gekopieerde teksten (externe duplicate content) worden dus slecht geplaatst in de zoekmachines. Als u dus bovenaan in Google wilt komen, is het belangrijk om uw website te voorzien van unieke teksten.
Samengevat
Hopelijk heeft deze blog u een goed beeld gegeven over de manier hoe Google naar uw website kijkt. Om deze blog concreet te maken, kunt u de volgende checklist gebruiken om ook uw website goed in de kijker te werken bij Google:
- Verwerk de belangrijkste zoekwoorden in uw website teksten.
- Schrijf kwalitiatieve teksten.
- Gebruik alle meta informatie om Google te helpen met het indexeren van uw website.
- Gebruik interne links om Google aan te geven wat het onderwerp is van de pagina’s.
- Kopieer geen teksten, zorg dat uw website uniek is.
Bent u benieuwd hoe goed uw website scoort? Vraag de gratis SEO scan aan en laat uw website gratis beoordelen door onze SEO expert!