De nut en noodzaak van een responsive website
Vandaag de dag komen er nog steeds aanvragen binnen voor een nieuwe website, waarbij het responsive design zwaar onderschat wordt. Het niet mobielvriendelijk zijn van een website is echter anno 2015 misschien wel de grootste valkuil. Maar waarom? Wat is de nut en noodzaak van een responsive website? En wat is een responsive website nu precies?
Eerder heb ik al eens twee blogs geschreven over een responsive website. In november 2014 schreef ik een blog over de aankondiging van Google dat zij de mobielvriendelijkheid zouden gaan aantonen bij de zoekresultaten. Op 21 april 2015 verscheen er een blog over een bijzondere SEO-update. Sindsdien krijgen mobielvriendelijke websites dus voorrang in Google ten opzichte van andere websites.
Maar wat is nu precies een responsive website?
Op de vraag wat een responsive website nu precies is geeft Wikipedia eigenlijk de mooiste definitie, namelijk:”Responsive webdesign is een benadering van webdesign waarbij de web developer streeft naar een optimale webervaring voor een breed scala aan apparaten (van desktop computerschermen tot mobiele telefoons). Het ontwerp van een responsive website schaalt mee met de afmetingen van een scherm, zonder in te leveren op leesbaarheid van tekst of bruikbaarheid van de gebruikersinterface.” Kortom: een responsive website werkt optimaal op ieder apparaat.
Waarom zou mijn website responsive moeten zijn?
Nog steeds krijg ik met regelmaat de vraag waarom de website responsive opgebouwd zou moeten worden. Anno 2015 is het van groot belang om de website responsive op te bouwen. Aan de ene kant omdat het één van de criteria is geworden vanuit Google, maar ook voor de gebruikers van uw website is het een zeer belangrijk criteria. Op het moment dat een website bezoeker vanaf een smartphone uw website bezoekt en men moet inzoomen om uw tekst te kunnen lezen, is dit een grote irritatiefactor. Door het toenemende gebruik van mobiele gebruikers heeft Google daarom deze wijziging doorgevoerd om zo tegemoet te komen aan de bezoekers die vanaf een smartphone of tablet de website bezoeken.
Is mijn website ook responsive?
Wellicht krapt u zich nu achter de oren en begint u te twijfelen: is mijn website wel responsive? Google heeft hier een tool voor ontwikkeld die gratis test of uw website wel mobielvriendelijk is. Via deze tool kunt u testen of uw website mobielvriendelijk is of niet. Google test of de functionaliteiten volledig functioneren, maar kijkt ook naar lettertypes en afstanden.
Is uw website niet responsive?
Als uw website niet responsive is, kan dit nadelige gevolgen hebben voor de vindbaarheid, maar daarnaast ook voor irritatie zorgen bij uw website bezoekers. Overweeg eens om over te stappen op een responsive website. De kosten voor een responsive website zijn zeer laag. Wanneer u tegenwoordig een nieuwe WordPress template zoekt, zult u ervaren dat de meeste templates ook al responsive opgebouwd zijn. Als u dus een nieuwe template uitzoekt die responsive is, hoeft dit niets extra te kosten! Heeft u een maatwerk website? Overweeg dan eens om uw website om te laten bouwen tot een responsive website, ook deze kosten hoeven u niet tegen te houden. Nog steeds niet overtuigt om voor een responsive website te kiezen? Bel ons gerust: 0416 531034 of kijk eens bij onderstaande bronnen.
Interessante bronnen:
- Beginselen van website ontwerp (Google Developers).
- Webmasterhandleiding voor mobiel (Google Developers)
- Mobielvriendelijkheid test (Google Webmasters)
- Responsive webdesign (Wikipedia)