2021 is begonnen. Heeft u in 2021 ook het goede voornemen om aan de slag te gaan met een verbeterslag op uw website? Een goed voornemen! Online marketing bureau HV Media helpt u graag op weg met 10 praktische verbeterpunten voor uw website.
Om een website hoger in Google te krijgen, is het belangrijk dat het fundament van uw website goed is. Een optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van de techniek van de website, de content en de populariteit van de website. In deze blog informeren wij u over de technische verbeterpunten die iedere website kan maken. Zo delen wij de 10 meest gemaakte missers van websites.
#1: Missende ALT-tags
Het meest voorkomende probleem binnen websites is het ontbreken van ALT-tags. Ondanks dat het algoritme van Google steeds slimmer wordt, blijft het een uitdaging om afbeeldingen te achterhalen. Een ALT-tag is een HTML element dat werkt als een alternatieve tekst. Zo’n ALT-tag werkt goed om Google uit te leggen wat voor afbeeldingen er op de website staat. Het maakt dus uw website toegankelijker. ALT-tags kunnen dus zoekmachines helpen om afbeeldingen beter te begrijpen en te plaatsen. Het plaatsen van ALT-tags is in veel websites niet zo ingewikkeld. In WordPress kunt u afbeeldingen vanuit de mediabibliotheek eenvoudig een ALT-tag meegeven.
#2: Instellen van koppen
Google beweert dat het instellen van H1 koppen niet zo belangrijk meer is om goed gevonden te worden, blijft het toch verstandig om dit mee te nemen in uw website. Ook al zou het voor Google niet meer extreem meer meespelen in de positionering, voor bezoekers van de website is het een meerwaarde om snel over uw webpagina’s heen te scannen. Zoals u namelijk een krant leest, beginnend met koppen, tussenkoppen en afbeeldingen, leest een gebruiker uw website. Met het instellen van goede koppen, maakt u uw website dus overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Maar let bij het instellen van de juiste koppen ook op dubbele H1 koppen. Als er meerdere pagina’s een zelfde H1 kop hebben, kan het voor zoekmachines verwarrend worden welke pagina’s nu het meest relevant zijn voor dat zoekwoord.
#3: Kleine pagina’s
Een groot deel van de website pagina’s is te klein en heeft minder dan 250 symbolen. Waarom zou u pagina’s in uw website plaatsen als deze geen content bieden? Heeft u website pagina’s met minder dan 250 symbolen? Controleer dan of deze pagina’s noodzakelijk zijn, of dat u wellicht deze pagina’s kunt samenvoegen met andere pagina’s. Zorg dat u complete content biedt.
#4: Meta omschrijving
Meta omschrijvingen blijven belangrijk. Veel mensen hebben het misverstand dat als de meta titel, omschrijving en zoekwoorden goed zijn ingevuld men bovenaan in Google komt. Dit is niet het geval. Sterker nog: de meta omschrijvingen worden helemaal niet door Google meegenomen in de waardering. Toch is het invullen van correcte meta omschrijving belangrijk anno 2020. Niet om hoger in Google te komen, maar wel om meer bezoekers naar uw website te trekken. Maak van meta omschrijvingen een conversiefactor, plaats hier uw unique selling points in om er voor te zorgen dat u opvalt in de zoekresultaten. Voor WordPress websites kan het gebruik van de Yoast SEO plugin hiervoor een mooie meerwaarde zijn.
#5: Pagina’s zonder links
Het komt helaas nog vaak voor. Website pagina’s zonder inkomende interne links. Interne links helpen uw website te structureren. Zorg er voor dat uw website pagina’s ook intern goed doorgelinkt worden. Op die manier zal Google deze pagina’s ook vinden tijdens het scannen van uw website.
#6: Links met een foutmelding
Niets is vervelender dan op een link klikken en op een 4xx-foutmelding uit te komen. Zorg er voor dat u alle externe links op uw website controleert en dat deze niet op een pagina uitkomen die niet meer langer bestaat. Naast dat het irritant is voor uw website gebruikers, zal Google het ook niet op prijs stellen dat u uw website bezoekers stuurt naar niet bestaande pagina’s. Google kan dit zien als een signaal dat uw website mogelijk inhoudelijk verouderd is.
#7: 4xx pagina’s
Aanvullend op verbeterpunt 6, kunt u ook intern een 4xx foutmelding krijgen. Heeft u een pagina of bericht verwijderd? Of heeft u de URL van die pagina veranderd, maar niet doorgevoerd in een doorlink? Dan kan het zijn dat uw website bezoekers terecht komen op een foutmelding pagina. Linken naar pagina’s die niet meer bestaan is misschien wel een van de grootste irritatiefactoren van website bezoekers. Let bij het verwijderen van pagina’s altijd op een correcte doorverwijzing om deze irritatie zoveel mogelijk te voorkomen. Daarnaast is het verstandig om uw foutmelding pagina mooi vorm te geven.
#8: Gebruik van frames
Ondanks dat het voor Google moeilijk leesbaar is, maken nog steeds veel websites gebruik van frames. Een frame is een element waarmee u een deel inhoud van een andere website op uw eigen webpagina’s kunt weergeven. Dit gebeurd bijvoorbeeld bij het insluiten van een Twitter bericht, YouTube video of Facebook post. Het grote nadeel van iframes is dat u deze zelf niet kunt beheren, aangezien de bron extern is. Vaak is de weergave voor gebruikers ook niet al te best. Frames worden niet altijd goed getoond op tablets en smartphones, iets dat voor Google weer een minpunt oplevert. Probeer het gebruik van iframes maximaal te vermijden en plaats deze dus alleen als er echt geen andere optie is.
#9: Veilige verbinding
Enkele jaren terug kondigde Google een grote update aan. Websites die beveiligd zijn met een SSL certificaat zouden voorrang krijgen in de zoekresultaten. Even later werden websites zonder HTTPS gemarkeerd als “niet-beveiligd”, waardoor steeds meer websites zijn overgestapt naar een SSL certificaat en inmiddels een HTTPS verbinding hebben. Toch blijkt dat nog lang niet alle websites een beveiligde verbinding hebben. Maar ook zijn er veel bedrijven die deze HTTPS verbinding nog niet correct hebben doorgevoerd. Dat als een website bezoeker een link volgt zonder HTTPS, men op de onbeveiligde omgeving uitkomt en deze niet automatisch wordt doorgestuurd naar HTTPS. Anno 2021 kunt u echter niet meer zonder een SSL certificaat om uw website veilig aan te bieden aan uw bezoekers. Zorg daarnaast voor de juiste doorverwijzing, zodat website bezoekers ook altijd op de HTTPS-versie van uw website terecht komen.
#10: Sitemap
Een sitemap is een soort inhoudsopgave van uw website. Maak uw website overzichtelijk en duidelijk te navigeren door het instellen van een XML sitemap. Dit helpt u elke webpagina goed te laten herkennen. Er zijn in WordPress meerdere goede plugins die voor u automatisch een XML sitemap kunnen genereren.
Gratis een website audit ontvangen?
Heeft u hulp nodig bij deze grootste missers? Of bent u benieuwd of uw website goed functioneert op basis van bovenstaande 10 verbeterpunten? Vraag een gratis website audit aan en ontvang een complete website scan met hierin alle technische verbeterpunten voor uw website!